Home   हिंदी   Search   Contacts
facebook    linkedin    twitter    Instagram   
Friday, 30 July 2021
 
 

Admission Procedure
Admission Procedure Postgraduate:-
  1. PG (M.Tech/ M.Plan) with scholarship through CCMT (Centralized Counselling for M.Tech./ M.Arch./ M.Plan. Admissions) Website Link: http://ccmt.nic.in
  2. M.Sc. admission through CCMN [Centralized counseling for M.Sc. /M.Sc. {Tech.}] Website Link: http://www.ccmn.in
  3. MBA institute admission procedure advertisement is put up on the website in the month of February/March. Website Link: http://mnit.ac.in/dept_mgmt/admission.php
  4. M.Tech Part Time/ sponsored, advertisement is put up on the website in the month of April. Website Link: http://online.mnit.ac.in/admission/pg
  5. Ph.D. admission are carried out twice in a year once in June and in December, advertisement are put up on the website in the second half of April/May and second half of November. Website Link: http://online.mnit.ac.in/admission/phd

Admission Procedure Undergraduate:-
  1. Admission for foreigners in UG/PG programme is done through DASA (Direct admission of students abroad) based on SAT Score, for details see the website : https://www.dasanit.org
  2. Admission of candidates (Indian Nationals) in UG (B.Tech/B.Arch.) programmes is done through JoSAA (Joint Seat Allocation Authority) for more details see the website http://josaa.nic.in

Other Admission Procedure:-
  1. ICCR- (Indian Council for Cultural Relations)- Website (http://www.iccr.gov.in)
  2. MEA- (Ministry of External Affairs) – Website (http://www.mea.gov.in)

1. How can one take admission in Undergraduate Programmes (B.Tech, B.Arch) at MNIT Jaipur?
Ans. One can take admission to the UG programmes (B.Tech, B.Arch,) at MNIT Jaipur only through Central Seat Allocation Board (CSAB) after qualifying JEE (Main) examination of the same year. No other means of admission is available.
 
2. How can one take admission in M.Tech/M.Plan programmes at MNIT Jaipur?
Ans. One can take admission to M.Tech/M.Plan (Full Time/ Part Time) programmes in the institute through i) Centralized counseling by CCMT ii) Institutional Selection Mechanism (under sponsored category based on the institute's notification issued in the month of April-May every year).
 
3. How can one take admission in Ph.D programme at MNIT Jaipur?
Ans. One can take admission into Ph.D. programme through institutional selection mechanism based on the institute's notification issued twice in a year (April-May and Nov.-Dec. each year)
 
4. What is the minimum qualification for the admission in PG / Ph.D. program.
Ans. The minimum eligibility criteria for the admission to PG / Ph.D. programs are available at link http://www.mnit.ac.in/academics/PG.php
 
5. How can one take admission in M.Sc. programme at MNIT Jaipur?
Ans. One can take admission to M.Sc. (Applied Chemistry, Applied Mathematics and Applied Physics) programmes through centralized counseling for M.Sc. admission (CCMN) on the basis of IIT JAM score.
 
6. How can one take admission in MBA programme at MNIT Jaipur?
Ans. Admission to MBA programme at MNIT Jaipur is done through an open advertisement and Institutional selection process. Advertisement comes during the month of January/February of a year. The minimum eligibility criteria for admission to the MBA program are available at link http://www.mnit.ac.in/academics/PG.php
 
7. How can one pay fee at the time of admission?
Ans. The fee as mentioned in link applicable to new entrants can be paid by them in the form of Demand Draft favoring "Registrar MNIT Jaipur" payable at "Jaipur" or through cash at the ICICI Bank based on the fee challan given at the time of admission/registration in the Institute.
 
8. After taking admission to a programme paying full fee if a student cancels his/her admission, how much money he/she will be refunded?
Ans. In case any student after taking admission in UG/PG/Ph.D. program withdraws, the fee refund shall be made as per the policies given below:
»For UG program:
http://www.mnit.ac.in/academics/Dowload/fee_refund_policyUG.pdf
»For MBA/M.Sc. program:
http://www.mnit.ac.in/academics/Dowload/fee_refund_policy_for_MBA_M.sc_.pdf
»PG program M.Tech/M.Plan program:
http://www.mnit.ac.in/academics/Dowload/Fee_refund_policy_for_M.Tech_M_.Arch_.pdf



 
 

Emergency Numbers
Disclaimer: Malaviya National Institute of Technology Jaipur, 2021 © MNIT Jaipur || Privacy Policy for Online Fee Payment